Ledelse af innovation og innovationsprocesser - Hvordan kan utraditionelle innovationsforløb anvendes?

Forfattere

  • Tove Brink Copenhagen Business School

Resumé

Gennem primært kvalitativ analyse af 8 case virksomheder i fødevareindustrien afdækkes i denne artikel, hvordan ledelse af innovation og innovationsprocesser kan anvende utraditionelle innovationsforløb i egen virksomhed. De analyserede innovationsforløb tager afsæt i virksomhedernes eget ønske om radikal innovation og deres deltagelse i et innovations uddannelsesprogram. Forskningen omfatter studerende og mentor fra virksomheder, der ønskede at indgå i aktionsforskning i eget virksomhedsregi.

Bidraget i artiklen er af både ledelsespraktisk og teoretisk karakter. I praktisk sammenhæng afdækkes gavnlig indvirkning på innovation gennem forøgelse af usikkerhed kombineret med ny relations- og vidensopbygning. Teoretisk forklares disse resultater ved hjælp af en integreret model, der udvider Weicks (1995) begreb omkring »organizing«, samt underbygger Boisots (1999) og Hernes’ (2004) tanker omkring informationsudnyttelse og underliggende begrænsningers indvirkning.

Forskningsbidraget imødegår således den fremherskende forståelse af ledelse som værende reduktion af usikkerhed i organisationen. Innovationsledelse kræver således facilitering og organisering af usikkerhed og ledelse på kanten af eksisterende læring.

Downloads

Publiceret

2012-04-24

Nummer

Sektion

Artikler