Spirituelt baseret lederskab: Når spiritualitet og rationalitet integreres

Forfattere

  • Peter Pruzan Copenhagen Business School

Resumé

Artiklen præsenterer et overblik over en ny udvikling i ledelsesteori og -praksis, »spirituelt baseret ledelse« (SBL). Mange af vidensamfundets ledere oplever i dag hyppigt et pres, både fra deres samvittighed og deres organisationer, for at udvide deres perspektiv på organisatorisk og personlig succes i forhold til de klassiske økonomiske perspektiver. Spirituelt baseret ledelse kan bidrage til at opfylde behovet for en mere inklusiv ledelsesoptik. Selv om SBL er et begreb, som endnu ikke hører til det gængse lederskabsvokabularium eller til MBA-pensum i Danmark, er der tale om et meningsfuldt begreb, som kan bidrage til den enkelte leders indsigt i sit lederskab og såvel personlig som professionel succes.

Udgangspunktet er den enkelte leders søgen efter mening og selvforståelse ud fra egen spiritualitet. I organisatorisk sammenhæng er der tale om en gryende international kultur, hvor rationalitet og spiritualitet integreres, og hvor virksomheden og dens ledere orienterer sig mod bredere og dybere funderede forståelsesrammer for organisationens – og den enkelte lederes egen – identitet, formål, værdier, visioner og succes.

Med udgangspunkt i begrebet »spiritualitet« samt resultaterne af et internationalt forskningsprojekt præsenteres SBL som et overordnet perspektiv på andre nyere tilgange til ledelse såsom organisationsetik, værdiledelse, virksomheders sociale ansvar og bæredygtighed, og det forklares, hvorfor dette perspektiv er ved at vinde indpas som en vigtig forståelsesramme for ledelse. Et appendiks giver et overblik over SBL’s evolution siden 1990´erne.

Downloads

Publiceret

2012-04-24

Nummer

Sektion

Artikler