Performancerelaterede lønsystemer i den offentlige sektor - Nogle dilemmaer illustreret på grundlag af eksperimentel økonomi og »behavioural economics«

Forfattere

  • Kirsten Bregn Copenhagen Business School

Resumé

Der er betydelig interesse for performancerelaterede lønsystemer i den off entlige sektor. Målene er en større eff ektivitet som følge af at de ansatte er motiveret af sammenhængen mellem performance og afl ønning, samt forbedrede muligheder for at rekruttere og fastholde kvalificerede medarbejdere når aflønningen er variabel og individualiseret.

Argumenterne for performance-relateret aflønning baserer sig ofte – eksplicit eller implicit – på ret simple økonomiske ræsonnementer. Ifølge disse er der konsistens mellem mål og midlet, og målene er ikke i konflikt. Resultater fra eksperimentel økonomi og »behavioural economics« viser imidlertid at dette ikke nødvendigvis er tilfældet. Tværtimod er der nogle betingelser som skal være opfyldt for at performance-relateret løn fremmer målene og målene ikke kommer i konflikt. Disse betingelser kan være særligt vanskelige at opfylde i den off entlige sektor. Forsøg på at opfylde betingelserne kan stille offentlige ledere over for vanskelige afvejninger som konkretiseres i en række dilemmaer. Mulighederne for at håndtere disse dilemmaer er afgørende for de konsekvenser performance-relateret løn får i en given konkret sammenhæng.

Downloads

Publiceret

2012-04-25

Nummer

Sektion

Artikler