Kampen om den organisatoriske selvfortælling - To skridt frem og to tilbage

Forfattere

  • Peter Beyer

DOI:

https://doi.org/10.22439/sis.v33i4.5567

Resumé

Formand for Ledelseskommissionen Allan Søgaard Larsen siger følgende:


"Det er nu, det virkelige arbejde med at forbedre ledelsen i den offentlige sektor begynder, for anbefalingerne er ikke meget værd, så længe de kun står i vores rapport. Den virkelige udfordring bliver at få dem ud og leve. Jeg er derfor glad for den positive modtagelse, og jeg håber, at politikerne over en bred kam vil arbejde konstruktivt for, at vi med udgangspunkt i vores anbefalinger får skabt endnu bedre ledelse i den offentlige sektor til gavn for borgerne,"

"Forandringer skal komme både fra lederne selv, der skal sørge for ’at ledelseskasketten vender rigtigt’, og så skal der over en bred kam skabes bedre rammer for lederne"

Denne artikel handler om et projekt, der på mange måder minder om den opgave, som Ledelseskommissionen lægger op til. Projektet havde til formål at styrke den organisatoriske selvfortælling i en større kommune x, at få genrejst arbejdsglæden i kommunen, at frigive energi, positive tanker og stolthed omkring arbejdspladsen, at etablere en fælles følelse blandt alle medarbejderne, at medvirke til en opblomstring af lavtlønsområdet, at vise at alle er vigtige og at skabe effektivitet via stolthed og entusiasme.

Artiklen beskriver et projekt, som var tæt på at komme i mål, men som alligevel ikke lykkedes. Beskrivelsen er forholdsvis detaljeret. Casen indeholder til sidst en række konkrete spørgsmål. Det er ikke meningen, at I som læsere skal svare systematisk på spørgsmålene, men vi håber, at de kan inspirere Jer til nogle generelle betragtninger og kommentarer. Vi håber at få nogle reaktioner fra Jer, som vi så vil samle i en efterfølgende artikel. Her vil vi anlægge et socialkonstruktivistisk perspektiv som udgangspunkt for en tænkt kulturforandring i kommunen. I kan sende Jeres tanker, vurderinger og løsningsforslag til Peter Beyer på mail pb.om@cbs.dk. Frist for indsendelse er en den 16. oktober 2018. Vi håber at få svar fra Jer, der gør det muligt at skrive en mindre artikel i næste nummer, som så vil indeholde resultatet af dialogen om processen med kommentarer fra Peter Beyer.

Forfatterbiografi

Peter Beyer

Peter Beyer er ingeniør og mangeårig ledelseskonsulent i større konsulentfirmaer. Han er phd i ledelsesudvikling fra CBS og har en lang erfaring som ekstern lektor på CBS.

Referencer

Ackoff Russell (1976) ”En ny fremtid formes: systemteorien anvendt på samfundsproblemer”; Erhvervsøkonomisk Forlag.

Axelrod Robert (1984 ) “The Evolution of Cooperation” ; Basic Books.

Empowering change fostering innovation in the Australian public service – management advisory service – Commonwealth copyright administration 2010, isbn 978-0-642-72633-9. https://www.apsc.gov.au/sites/g/files/net5296/f/empoweringchange.pdf

Frey S. Bruno & Reto Jegen (2000): ”Motivation Crowding Theory. A Survey of Empirical Evidence, revised version”. Working Paper Series, Institute for Empirical Research in Economics, University of Zurich, juni. http://pages.towson.edu/jpomy/behavioralecon/freygeeare97.pdf

Jørgensen, Torben Beck (red) (2003): “På sporet af offentlig identitet, Værdier I stat, amter og kommuner”; Århus Universitetsforlag.

Mc Gregor, D. (1960): ”The Human Side of Enterprise”;Mc Graw Hill; New York.

Moss Kanter, Rosabeth: (2006); “Confidence: How Winning Streaks and Losing Streaks Begin and End”; Three Rivers Press; New York.

Oosterwaal, Annemarije & Rene’ Torenvlied (2011): “Policy Divergence in Implementation: How Conflict among Decisive Legislators Reinforces the Effect of Agency Preferences”; Journal of Public Administration Research and Theory; 12 july.

Ringgaard, Hermod et al (2008): ”Forandringens irrationelle ekko; 2008; Syddansk universitet.

Senge, Peter ( 1990 ); ”The Fifth Disciplin: The Art and Practice of the Learning Organization, New York; Doubleday.

Downloads

Publiceret

2018-10-05

Nummer

Sektion

Artikler